Program 2016

Kalkstrand Jazz 13.8.2016 kl. 15-18.30:

Jukka Eskola Soul Trio
Anni Elif & Harpalyke
JPP & Panu Savolainen

Konferencier Papá Montero.

Jukka Eskola Soul Trio

Jukka Eskola, trumpet
Teppo Mäkynen, trummor
Mikko Helevä, organ

Soul Trio är den nyaste gruppen av Jukka Eskola, som är en av Finlands mest eftertraktade jazzmusiker (bl.a. Five Corners Quintet). I trion spelar Teppo Mäkynen som är  den mest kända trummisen i Finland och den magiska organisten Mikko Helevä. Trions musikaliska förebilder är från gyllene 60-talet, men man kan i deras stycken också höra intryck från olika decennier.

www.jukkaeskola.com

Anni Elif & Harpalyke

Anni Elif, sång och synt
Pauli Lyytinen, EWI, tenorsaxofon, omnicord, effect
Joonas Kuusisto, bass & elektronik

Bland annat Anni Elif  med sin underbara röst känd för att ha uppträtt med Elifantree -ensamble uppträder med Harpalyke -duon som består av Pauli Lyytinen och Otto Eskelinen. Den pinfärska trion tar åhöraren med på en musikalisk resa där elektroakustisk och också futuristisk musik, improvisation och poesi förenas. Ensamblens lyrik bottnar sig i huvudsak på dikter skrivna av Edith Södergran som är den finlandssvenska modernismens viktigaste förebild. I år blir det 100-år sedan då debut samlingen Dikter publicerades.

JPP & Panu Savolainen

Panu Savolainen, vibrafon
Mauno Järvelä, fiol
Arto Järvelä, fiol
Matti Mäkelä, fiol
Esko Järvelä, fiol
Antti Järvelä, fiol
Timo Alakotila, harmonium & piano
Timo Myllykangas, kontrabas

Finlands kanske mest betydande folkmusikensemble, som grundades år 1982 i Kaustinen. JPP (Järvelän pikkupelimannit) tar itu med nya utmaningar och får som ny solist vibrafonisten Panu Savolainen som är bättre känd inom jazzkretsar. Denna unika helhet som består av en vibrafon, fem fioler, ett harmonium och piano samt en kontrabas kan man lyssna på för första gången i Kalkkiranta Jazz.  JPP kommer att uppträda  bl.a. Panu Savolainens nya kompositioner samt JPPs egna klassiker som är kända för sin oemotståndliga sväng.

www.panusavolainen.com
www.thejpp.fi